2011-11-16 09:35:33• hírek • MTI

Magyar Filmhét kezdődött Bukarestben

A magyar filmhagyományt szeretné bemutatni 1981-től a Bukarestben immár ötödik alkalommal megnyílt Magyar Filmhét.

A román kulturális minisztérium és a Bukaresti Magyar Kulturális Központ által szervezett, vasárnapig tartó esemény sajtótájékoztatóján Bretter Zoltán, a kulturális központ igazgatója elmondta: a seregszemlén magyar nagyjátékfilmek mellett dokumentumfilmeket és rövidfilmeket is bemutatnak a bukaresti közönségnek. "Szeretnénk nagy vonalakban bemutatni az itteni közönségnek a magyar filmhagyományt 1981-től, Szabó István Oscar-díjas Mephisto című alkotásától kezdődően" - mondta Bretter Zoltán.

A Román Paraszt Múzeumában tartott ünnepélyes megnyitón jelen volt Szabó István filmrendező is, akinek Mephisto című filmjével nyitott a szemle. A rendező szerint a bukaresti seregszemle a magyar film jobb időszakából igyekezett válogatni, de bekerültek a programba újabb alkotások is.

Jancsó Miklós 90. születésnapja alkalmából a szervezők 3 filmmel (Csend és kiáltás, Fényes szelek, A zsarnok szíve, avagy Boccaccio Magyarországon) tisztelegnek a magyar mester előtt. Az újabb alkotások közül az érdeklődők megtekinthetik a Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv, az Apacsok, A zöld sárkány gyermekei vagy A torinói ló címűt. A rövidfilmek között Till Attila Csicska, Felméri Cecília Végtelen percek és Erdélyi Dániel Magasfeszültség című munkája, valamint a tavalyi Budapest Short Filmfesztivál (BUSHO) rövidfilmjei szerepelnek.

Till Attila Csicska című rövidfilmjét is bemutatják Bukarestben

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: